TBMM Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyon Üyesi Halil ETYEMEZ ile görüştük. Eğitim Çalışanlarının Tümünün Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği Ödenmesi Hakkındaki Kanun Teklifimizi Sunduk.!
EĞİTİM ÖĞRETİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ SORUNU :
Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan Öğretmenlere “Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği” adı altında her yıl öğretim yılı başında ödenek verilmektedir.
Oysaki; yaz tatilinde okulların tüm badana boya işleri, kalorifer tesisatlarının bakım onarım işleri, kapı sıra tamir bakım işleri ve resmi yazışma işlemleri ile planlama işleri GİH-YHS-THS-SHS personelleri tarafından yapılmaktadır. Kısaca okulların eğitim öğretime hazırlanmasıyla ilgili işlemlerde eğitim çalışanlarının katkısı tartışılmazdır.
Tüm bunlara rağmen “Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği’nden eğitim çalışanlarının yararlandırılmaması, bakanlık içindeki farklı kadrolara bakışı ortaya çıkarmakta ve eğitim çalışanları arasında ayrımcılık ve üvey evlat hissini uyandırmaktadır.
ÇÖZÜM: 657 sayılı Devlet memurları kanununun Ek-32 maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesi durumunda eğitim çalışanlarının haklı istek ve talepleri yerine getirilecektir.
657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
Madde 1: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek-32. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan tüm kadrolara her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz. ” Yürürlük
Madde 2: Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme Madde 3: Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür
ŞEF EĞİTİM ÇALIŞANLARININ EK ÖDEME VE ÖZEL HİZMET TAZMİNATLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN MALİYE BAKANLIĞINA SENDİKAMIZ GÖRÜŞÜ VE TEKLİFİNİ RESMİ OLARAK İLETTİK.!
Bilindiği üzere Kamuda görev yapan tüm personellerin ek ödeme oranları 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenmiş olup yapılan düzenlemenin aynı sınıfta görev yapanlar kamu çalışanları arasında ciddi ücret farklılıkları yaratmıştır. Yine, söz konusu ücretlerin farklı bakanlıklarda farklı ödenmesi ve aynı kadroda görev yapanların sadece farklı bir bakanlıkta olması nedeniyle diğerinden daha fazla ücret alması eşit işe eşit ücret ilkesini zedelemektedir.
EK ÖDEME SORUNU: Milli Eğitim Bakanlığında “Yönetim Hizmetleri Sınıfında”yer alan “ŞEF” kadrosunda görev yapan eğitim çalışanı ile yine yönetim hizmetleri sınıfında yer alan “ŞUBE MÜDÜRÜ” kadrosunda görev yapan eğitim çalışanını arasındaki ücret makası çok açıktır. Aynı Hizmet Sınıfında görev yapan “ŞEF”lerin Ek Ödeme Oranı 1-2.derece için 115,3-4.derece için 105 ve 5 ve üstü için 95 oranı belirlenmişken, aynı hizmet sınıfı içinde yer alan “ŞUBE MÜDÜRÜ” kadrosu için ek ödeme oranı 170 olarak belirlenmiştir. Yönetim Hizmetlerinde görev yapan Şef ile Şube Müdürü arasındaki fark sadece ek ödeme oranı ile aylık 685 TL’dir.
ÖZEL HİZMET TAZMİNAT SORUNU Milli Eğitim Bakanlığında “Yönetim Hizmetleri Sınıfında” yer alan “ŞEF” eğitim çalışanları ile ADALET BAKANLIĞINDA Şef olarak görev yapan kamu çalışanından Tazminat olarak daha az ücret almaktadır. Farklı bakanlıklarda olmasına rağmen aynı kadroda ve aynı işi yapan kamu çalışanları arasındaki bu farklılıkların ücret bazında etkisi önemlidir. Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan Şef’in Tazminat Oranı 67 iken Adalet Bakanlığındaki Şef’in Tazminat Oranı 117’dir. Aradaki fark 456 Tl’dir.
Bu iki ücret sorununun varlığı ile Milli Eğitim Bakanlığında ŞEF olarak görev yapan eğitim çalışanlarının aylık 1.141 TL (Binyüzkırkbırlira) daha düşük ücret almasına yıllık 13.692 TL ücret kaybına neden olmaktadır.
Bu Sebeple; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında “ŞEF” olarak görev yapan personellerin “EK ÖDEME ORANININ 170” ve “ÖZEL HİZMET TAZMİNAT ORANININ 135” olarak belirlenmesi kurum içi ve kurumlar arası ücret adaletsizliğini giderecektir.
TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ
Valilikler Sınavsız Atamaları Neden Yapmıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliği hükümleri gereği “Aynı Hizmet Gurupları Arası Geçiş” yapmak isteyen eğitim çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına daha önce başvuru yapmıştık. Milli Eğitim Bakanlığı 13/03/2014 tarih ve 1086583 sayılı yazısı ile söz konusu sınavsız atamaların yapılabilmesi için 81 il valiliklerine yetki devri yapmıştı.
Ancak; Sendikamıza gelen yoğun talepler, şikayetler incelendiğinde Valiliklerin “Aynı Görev Gurupları Arasında Geçiş” ile ilgili iş ve işlemleri yapmadığı, geciktirdiği ve yavaşlattığı anlaşılmaktadır.
Yönetmelik uyarınca;
a) Bilgisayar İşletmeni, VHKİ, Veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru, mutemet, memur, santral memuru, koruma ve güvenlik görevlisi, daktilograf, usta öğretici, sekreter, şoför kadrolarında görev yapanlar kendi aralarında,
b) Hizmetli, Aşçı, Teknisyen yardımcısı, bekçi, dağıtıcı, kaloriferci unvanlarında görev yapanlar kendi aralarında SINAVSIZ GEÇİŞ yapabilecektir.
denilmektedir.
Sınavsız Atamalardan yararlanacak personelin “YHS” ve “GHS” sınıflarında görev yapması nedeniyle işlemlerin ağırdın alındığı katidir.
Tüm bu sebeplerden dolayı; Milli Eğitim Bakanlığınca “Sınavsız Atamalar”da yapılacak iş ve işlemleri gösterir bir KILAVUZ yayımlanması, Sınavsız Atamaların Her yıl yapılması ve tüm valiliklerin kılavuzda belirtilen tarihte ve aynı anda sınavsız atamaların yapılması hususlarını içeren TEÇ-SEN önerisi Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığının “Sınavsız Atamalarda Uygulama Birliği Kılavuzu” yayımlaması Valiliklerde keyfiliğin sona ermesine ve 81 il’de uygulama birliği sağlayacaktır.
TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ
2017 MEB Şube Müdürlüğü Sınavının Açılması İçin Talepte Bulunduk.!
Bilindiği üzere Bakanlığımızca en son şube müdürlüğü görevde yükselme sınavı 29 Aralık 2013 tarihinde yapılmıştı. Söz konusu sınav ve akabinde yapılan sözlü sınav işlemi bir çok davaya da konu olmuş özellikle atamalarda, aritmetik ortalama uygulanmaması v.b. konular yapılan sınav ve sonrası işlemleri gölgede bırakmıştır.
Yine şube müdürlüğü atamalarından sonra göreve başlamayan veya aradan geçen üç yıl içerisinde çeşitli nedenlerle boşalan bir çok boş şube müdürlüğü kadrosu olduğu ve bu kadroların görevlendirme yolu ile doldurulduğu da bilinmektedir. Ancak, söz konusu görevlendirme şube müdürlerinin kurum içi barışı olumsuz etkilediği görülmektedir.
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında boş bulunan şube müdürlüğü kadroları için görevde yükselme sınavı açılması boş şube müdürlüğü kadrolarının hak etmiş, işin ehli eğitim çalışanları tarafından temsilini sağlayacaktır.
Ancak; şube müdürlüğü sınavının açılması kadar yazılı sınav sonrasında yapılacak sözlü sınav uygulamasının yapılış şekli de hayati önem arz etmektedir. Sözlü sınavın ölçülebilir ve kayıt altında olması daha sonra yapılacak itirazların değerlendirilmesini sağlayacak ve yapılan işlemin objektifliği açısından da çok önemli olacaktır.
Bu nedenle;Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı boş şube müdürlüğü kadroları için en yakın zamanda görevde yükselme sınavı açılmasını ve akabinde ölçülebilir ve kayıt altında bir mülakat yapılmasını bir an önce şube müdürlüğü sınavı açılmasını bekleyen eğitim çalışanları adına arz ve talep ederiz.
TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ