Sınav Yönergesinde Değişiklik Talebimizi Bakanlığa İlettik.
Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılacak tüm sınavlara ilişkin usul ve esaslar Merkezi Sistem Sınav Yönergesi kapsamında belirlenmiştir. Buna göre merkezi sistem sınavlarında, SALON BAŞKANI ve SALON GÖZCÜSÜ olarak görevlendirilen personeller fiilen görev yapan öğretmenler arasından seçilmekte, Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan GİH-YHS-THS-SHS kadrolarında görev yapan eğitim çalışanlarına salon başkanı ve salon gözcüsü olarak görev verilmemektedir.
ÖSYM tarafından düzenlenen, KPSS v.b. gibi sınavlarda eğitim çalışanlarına salon başkanı ve salon gözcüsü olarak görev verilmektedir. Yine Yönergenin 9. maddesinin c/2 alt bendinde “Eğitim-öğretim dönemi dışında yapılan sınavlarda yeterli sayıda öğretmen bulunmaması durumunda, kamu kurumlarında görevli en az lisans mezunları arasından belirlenecek personele sadece salon gözcülüğü ve yedek gözcü görevi verilebilir.” denilmektedir. Ayrıca seçim ve referandum gibi özel dikkat isteyen görevlerde de eğitim çalışanları görev almaktadır. Sınav salonlarındagörevlendirilen personellerin aldıkları sorumluluk ve görev bilinci için eğitimfakültesi mezunu olmak gerekmemektedir. Çünkü ilgi yönergede salon başkanı ve salon gözcüsünün görevlerine baktığımızda, sınav salonunda soruların dağıtımı,toplanması ve sınavın aksatılmadan yürütülmesi için görevlendirildikleri anlaşılmakta olup, Milli eğitim bakanlığında görev yapan öğretmen haricindeki kadrolara görev verilmesini engelleyici herhangi bir akademik durumda söz konusu değildir. Eğitim Çalışanlarının tümü bu görevleri hakkıyla ve layıkıyla yapacak seviyededir.
Bu konuda sendikamızın talebi; Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesinin 9. Maddesi c/1ve 2. Maddelerinde “Salon görevlilerinin belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar şunlardır: 1) Fiilen görevde olan öğretmenler arasından seçilir.2) Eğitim-öğretim dönemi dışında yapılan sınavlarda yeterli sayıda öğretmen bulunmaması durumunda, kamu kurumlarında görevli en az lisans mezunları arasından belirlenecek personele sadece salon gözcülüğü ve yedek gözcü görevi verilebilir, salon başkanı Bakanlığa bağlı kurumlarda görevli öğretmenlerden seçilir.” Hükmünün “Salon görevlileri Milli Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatında fiilen görev yapan devlet memurları arasından seçilir.” şeklinde değiştirilmesidir.
Talebimiz doğrultusunda yapılacak değişikliğin Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan eğitim çalışanlarının tümünün bir bütünlük içersinde değerlendirildiği hissiyatının oluşmasına katkı sağlayacağı da bir gerçektir.
Söz konusu yönergede değişiklik yapılarak merkezi sistem sınavlarında eğitim çalışanlarının tümüne Salon Başkanı/Gözcüsü görevi verilmesi yönündeki talebimizi Bakanlığa ilettik.
Kamuoyuna Saygılarımızla Duyurulur.
TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ
TEÇ-SEN RAPORU
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİNİN GÖREVDE YÜKSELME UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ VE YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE YAPILAN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ
SORUNLAR VE SADELEŞTİRİLMİŞ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1-İller arası yer değiştirmeler öğretmen atama yönetmeliğinde üç yıl iken personelin atamalarında beş yıl olarak tanımlanmıştır. Bu işlemde kurum içi ayrımcılığa yol açmaktadır.
Çözüm; Kurum içi personel ayrımcılığına yol açmamak için iller arası isteğe bağlı atamalarda çalışma süresi üç yıl olarak değiştirilmelidir.
2-İl içi atama isteğinde bulunan personelin 31 Mayıs tarihi itibariyle üç yılını doldurması istenmektedir. İl içi atamalar İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından Mayıs ayının son haftası yapılmakta ve personelin göreve başlaması Haziran ayında olmaktadır. Bu sebepten dolayı personelin bir sonraki tayin hakkı için üç yıl değil dört yıl çalışması gerekecektir.
Çözüm; İli içi atamaların Mayıs ayı içinde göreve başlamalarda dahil olmak üzere sonuçlandırılması gerekmektedir.
3-İller arası atamalarda da aynı sorun yaşanmaktadır. 30 Haziran tarihi itibariyle beş yılını dolduran personel atama talebinde bulunduğunda, Bakanlık tarafından Temmuz ayında sonuçlandırılmaktadır. Personel Temmuz ayında göreve başladığından gittiği ilde beş değil altı yıl çalışması gerekecektir.
Çözüm;İller arası atamaların Haziran ayı içerisinde Bakanlık tarafından sonuçlandırılması gerekmektedir.
4-İller arası yer değiştirmelerde sadece il tercihi haksız bir uygulamadır. İlçe/kurum tercihi açılması gerekmektedir. İstanbul ilini tercih edip Pendik ilçesinde ikamet edecek personelin Silivri ilçesine atanması zor şartlar doğuracak üç saatlik mesafenin olması atamanın iptali bile gerektirecektir.
Çözüm; Bakanlık tarafından çıkılan ilanda ilçe/kurum tercihi bulunması gerekmektedir. İllerin inisiyatifine bırakılmamalıdır.
5-İl içi yer değiştirmelerde okul/kurum tercihi açılmamaktadır. Aynı ilçe içerisinde yer değiştirmek isteyen personel tercih yapamamaktadır. 2014 yılı içerisinde örnek gösterilebilecek bazı illerimiz ilçe içi atama yapmışlarsa bile genele yayılmamış bir çok il ilçe tercihi açmıştır.
Çözüm; İldeki boş normların tamamının açılıp personelin görmesi ve tercih işlemlerini yapması sağlanmalıdır.
6- Okul/kurumlarda norm kadro tanımlaması yapılmamıştır. İl/ilçe normları il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından istedikleri okulu açmakta istedikleri okulu açmamaktadırlar.
Çözüm; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul ve kurumlarda fiziki ortam, derslik sayısı, pansiyon durumuna göre norm güncellemesi yapılmalıdır.
7-İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde Öğretmen atama Yönetmeliğindeki gibi atama sistemi uygulanmadığından dolayı personelin ataması başka bir okula çıktığında görev yaptığı okul/kurum boş ilan edilmediğinden okul/kurum personelsiz kalmaktadır.
Çözüm; Öğretmen Atama Yönetmeliğinde olduğu gibi, önce tayin isteyenlerin başvuruları alınmalı ve başvuru yapanların kadroları ilan edilmelidir. Böylece hizmetli veya memuru ayrılan okula da tercih imkanı sağlanacaktır.
8-Milli Eğitim Bakanlığı il içi atama işlemlerini Valiliklere devrettim diyerek işin içinden sıyrılmaktadır. Bu da 81 il Valiliğinin farklı uygulama yapmasına sebep olmaktadır.
Çözüm; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir kılavuzla tüm iller uygulamada birlik sağlayacaktır.
9-YHS, GİH ve THS personelin atamaları ilçe normuna göre yapıldığından ilçe normu dolu ise herhangi bir yer değiştirme olmamaktadır. Personel tayin isteyememektedir.
Çözüm; İl içi yer değiştirmelerde normu dolu olan ilçelerde sadece o ilçenin personelinin yer değiştirme talepleri alınmalı ve personelin ilçe içerisinde de yer değiştirmesi sağlanmalıdır.
10-Personel yer değiştirmelerinde tayini çıkan personelin gitmesi istenmiyorsa hemen geçici görevlendirme onayı alınıp rızası dışında eski kurumuna geri çekilmektedir. Personelin atamasının yapılması bir anlam kazanmamaktadır. İşlemde fayda görülmemektedir.
Çözüm; İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin konu ile ilgili uyarılıp, geçici görevlendirmelerde memurun muvafakatı istenmelidir.
TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ
Görevde Yükselme Sınavları (Memurluk/Şeflik) Ek Atama Talebimizi Resmi Yazımızla İlettik.!
Milli Eğitim Bakanlığınca 06 Aralık 2015 tarihinde Merkez ve Taşra Teşkilatlarında boş bulunan “Memur” ve “Şef”kadroları için Görevde Yükselme Sınavı yapılmış olup, sınavı kazanan adayların atama süreci devam etmektedir.
Ancak ;Görevde Yükselme Sınavı Atama Sürecinin tamamlanması sonucunda; 1- Tercihe dilmediği için boş kalan kadrolar, 2- Ataması yapıldığı halde göreve başlanmadığı için boş kalacak kadrolar, 3- Engelli Personellere tanınan yer değiştirme hakkı nedeniyle boş kalacak kadrolar ile 4- Eş/Sağlık özürlerinden dolayı yer değişikliği yapacak personellerden dolayı boş kalacak kadroların atıl duruma düşmemesi için;
“06 Aralık 2016 tarihinde yapılan Görevde Yükselme Sınavını kazanan ancak herhangi bir nedenden dolayı atanamayan eğitim çalışanlarının boş kalacak kadrolara atanmalarının yapılması için Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğin 21 .maddesi gereğince “GYS TERCİH / EK ATAMA” yapılması talebimizi içeren resmi yazımız Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmiştir.
TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ